dijous, 19 de març del 2009

Aeroport corporatiu a Osona, mirem-ho amb perspectiva

Amics,

Després de l'esdeveniment sobtat i sorprenent de l'aeroport, cal analitzar el què està passant. El Consell Comarcal proposava ubicar un aeroport corporatiu a Taradell, després d'un pre-estudi tècnic que concloïa que aquesta era la única ubicació viable dins del territori osonenc. L'ajuntament de Taradell, després d'una important mobilització ciutadana i alarma social, convocava el poble a una reflexió i a opinar sobre la conveniència o no d'aquest projecte per al poble i per la comarca. Finalment Taradell ha dit que no a l'aeroport i l'alarma s'ha acabat amb les corresponents pàgines a la premsa comarcal i els comentaris de bars i botiguetes.



Tinc la sensació que per part dels col·lectius ambientalistes (en els que incloc ecologistes i naturalistes) s'està esperant la propera proposta per a dir que no. Que s'està dient cada vegada que amb el què tenim podem subsistir, que podem crear un altre model de creixement i que tantes infraestructures no són necessàries. Alguns, de tot això, n'han anomenat política del NO. Per part de la Cambra de Comerç, els empresaris en general i una part de la població, hi ha la sensació que s'ha perdut una oportunitat més per a una comarca que està rebent la baixada progressiva del seu PIB relatiu a Catalunya en els últims anys. Alguns anomenem això a la cultura del SI, ja que aquesta posició sovint es recolza en la idea que s'ha de créixer a costa del què sigui.



No crec que ni una posició ni l'altra sigui bona. Des de l'any 1996, quan es va començar a parlar de la problemàtica ambiental del sector ramader a Osona, s'ha debatut molt però no s'ha marxat de polítiques extremistes, el SI al creixement de les explotacions per part d'uns i el NO al creixement per part dels altres. I pel camí hem perdut molta part de la competitivitat del sector, moltes explotacions i el què és més greu, molta gent que estava engrescada a guanyar-se la vida fent de ramader i que ja ha abandonat. I els purins hi són encara gairebé tots, i mal gestionats.



Perquè no creem projectes de futur, assentem a la mateixa taula els agents implicats i dissenyem tots a una com fer viables aquests projectes? Com us expliqueu que la majoria de regions de la península, que tenen menys porcs que nosaltres, estiguin solucionant millor que nosaltres aquest problems, i fins i tot creant empreses ambientals, de serveis, de manteniment, de tecnologies de tractament, enginyeries, etc. i a Osona no s'hagi fet gairebé res i ni tan sols avui hi hagi una sola depuradora que funcioni a ple rendiment?



Ens estem equivocant: polítics, ecologistes, patronals, sindicats, UVic, siguem valents i encarreguem als qui en saben la implantació dels plans de viabilitat de la comarca, en els sectors on podem ser bons. O ens hem de dedicar a la aeronàutica després d'acceptar que en el sector agroalimentari, on erem dels millors, no ens en hem sortit?

Tenint en compte que els plans directors urbanístics ens venen definits des de Barcelona i que, tot i que es debaten al territori la capacitat que tenim de canviar-los és poca i menys de definir-los, crec que des de la mateixa comarca s'hauríen de fer plans de desenvolupament sectorials. No pas plans estratègics sinó projectes més concrets, de sectors productius concrets i planificats a nivell comarcal. I no refiar-nos d'oportunitats poc pensades que, si no funcionen, ens hipotecaran la comarca per desenes d'anys.