dilluns, 5 de juliol del 2010

L'aligot vesper: probable regressió alarmant de la població reproductora


En els últims mesos hem estat fent una intensa prospecció pels boscos humits de la comarca d'Osona i La Selva, buscant territoris ocupats d'aligot vesper. Els resultats han estat alarmants, si els comparem amb les dades bibliogràfiques del Montseny pels anys noranta i les prospeccions històriques dels naturalistes osonencs pel Collsacabra i Guilleries. Sense tenir encara prou informació, els primers resultats apunten a una dràstica davallada dels territoris de cria d'aquesta interessant espècie, tan al Montseny, com al Collsacabra i a les Guilleries. Els propers anys ens confirmaran o tombaran aquesta trista hipòtesi. En un terreny de més de 15.000 hectàrees només s'han detectat uns cinc territoris actius, quan fa uns deu anys n'hi havia més de 25.
Malla, 5 de juliol de 2010

dijous, 1 de juliol del 2010

Els expoliadors de rapinyaires del Montseny

Aquesta primavera he tornat a veure la trista evidència de l'expoli de nius de rapinyaires al Parc Natural del Montseny. L'astor, un rapinyaire forestal que nidifica en les boscúries del Parc, és assetjat pels furtius que volen vendre exemplars novells per a ús recreatiu, dins de l'activitat de la falconeria. Activitat qe actualment està molt regulada i controlada, però que no s'escapa de l'espaculació i el negoci brut del tràfic d'espècies protegides: un dels negocis il·legals més grans del planeta.

Des d'aquí faig una crida a tothom que sospiti d'alguna activitat, molèstia o expoli a rapinyaires i a d'altres espècies protegides per la llei. Que ho denunciïn, que aquesta gent sàpiguen que tard o d'hora s'aplicarà la llei i les fortes sancions i penes que preveu la llei.

Jordi Baucells