dilluns, 6 d’abril del 2009

Primers impactes de la MAT sobre les espècies protegides


El duc (Bubo bubo) és el rapinyaire nocturn més gran d'Europa, i viu en zones de mosaic agrícola forestal. A Catalunya és una espècie protegida.

Els censos de duc que aquest hivern hem portat a terme des del Grup de Naturalistes d'Osona han demostrat que la població d'aquesta espècie es troba en un molt mal moment a la comarca. D'uns 50 territoris que hi havia fa uns 10 anys, aquest any la població s'ha reduït a uns 16 territoris actius, on hi ha adults cantant, propablement reproductors.

En el recorregut que la nova línia de Molt Alta Tensió (la MAT) fa per la comarca hi havia fins l'any passat 6 territoris de duc probablement reproductors. En el cens d'aquest any d'aquests 6 territoris no n'hi hagut cap de positiu. Les molèsties de la construcció de la línia semblen haver estat el factor que ha fet marxar aquests ocells de la zona. Esperem que amb un període no molt llarg, i una vegada contruïda la línia, es tornin a instal·lar aquests territoris reproductors d'una espècie que cal protegir per la seva escassetat.

Cal, però, deixar constància d'aquests impactes, que les administracions hauríen de tenir en comte quan dissenyen recorreguts de les línies elèctriques i altres infraestructures. Per exemple, en el seu pas per Tavèrnoles, la MAT passa a menys de 100 metres d'un niu de duc, i es aquest lloc sí que serà molt difícil que hi torni a criar.

Quan es va construir l'Eix Transversal, en el seu pas per Sant Julià de Vilatorta, 3 territoris de mussol banyut (també protegit), varen desaparèixer per efecte directe de la nova carretera, i amb els anys se n'han recuperat 2.

Jordi Baucells
Abril 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris