dilluns, 26 d’octubre del 2009

Els invasors invisibles

Els temps passen i els canvis en el medi s'acceleren. La globalització ja fa temps que és una realitat i l'intercanvi d'informació, coneixement, però també de bens, matèries i productes és infinítament major que fa nes dècades.
Aquestes autopistes qe s'han generat arreu del món són una via lliure per les espècies invasores: un seguit d'espècies de fauna, flora, bactèries, fongs i en definitiva éssers vius que aprofites aquests canals per envaïr espais que els són favorables.

És el cas, entre molts d'altres, de la planta africana Senecio inaquidens, o seneci africà: envaeix vores de camins, carreteres, erms i descampats i, de forma invisible, ha passat a ser company nostre i un perill real per a moltes espècies autòctones. I així moltes espècies que de forma silenciosa estan envaïnt els nostres ecosistemes i d'aquí a un temps, massa tard, passaran a ser els amos i senyors, ecològicament molt més agressius que els seus companys del país.

Als EEUU es gasten mils de milions de dòlars en la lluita contra les espècies invasores, i a Catalunya encara no hi ha cap pla (que hauria de ser un PLA amb majúscules de molt més rang que els plans de gestió i conservació de les àrees protegides, ja que prevenir les bioinvasions és feina urgent i necessària per prevenir futrs desastres ecològics.

Jordi Baucells Colomer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris